onsdag 30 juli 2008

Stickat

Stickning är min favorit handarbetsform. Jag lärde mig sticka som 10 åring och har stickat i perioder sedan dess. Hade ett uppehåll i tonåren då det var så fruktansvärt töntstämplat och man är ju som bekant lite känslig i den åldern. *s*

Tog upp tråden och fortsatte sticka när den värsta pinsamhetsåldern lagt sig. Fick riktigt blodad tand närjag väntade första barnet. Det är ju så kul att sticka små saker och tillbehör. Sedan dess har det stickats en hel del.

Nu för tiden har jag faktiskt skaffat mig en stickloggbok. Sedan en tid tillbaka för jag bok över det jag gör och försöker fota och klistra in. Tyvärr glömmer jag ibland så en del saker saknar bild men beksrivning, garnsort, tvättråd, strl osv är uppskrivet där vilket är väldigt praktiskt att ha dokumenterat.


Mössor

Hjälmmössa med tofs i klassisk modell. Färganpassad för att matcha bärsjalen jag hade då (Easycare Taiga). Sålde mössan ihop med sjalen, det var mycket uppskattat.Pösmössa, kallade dottern den här modellen. Hon ville ha en mössa som var lite oversized och som hängde ned. Hittade det här mönstret som föll dottern i smaken. Stickade även en enfärgat mörkgrå på dotterns begäran men den har jag tyvärr ingen bild på.
Pixiemössor! Jag snubblade över ett mönster på nätet när jag satt och slösurfade. Självklart var jag tvungen att testa. Numer gör jag dem på fri hand och lite hur som helst. En del har långa hängande strutar, en del har korta uppstående toppar. En del har öronlappar och en del har knytband, ibland har de både och. Jag har gjort till både liten och stor. Jag gillar dem skarpt lättstickade och kul, går att variera i all oändlighet. Det är bara fantasin som sätter stopp. :-)Ursprungsmönstret hittade jag här (tack och bock).
En annan mössmodell i pixiestuk, jag gillar toppiga mössor. Men så har jag alltid varit svag för sagoväsen och folklore också. *s* Denna stickas i motsats till pixiemössan ovan på vanliga stickor. Stickas i ett stycke som man syr ihop och sedan plockar man upp maskor och stickar på öronlapparna. Mönstret lämpar sig bäst för päls och sammetsgarn. Jag testade med ett vanligt halvgrovt garn och det funkar modellmässigt men pälsgarnet blev snyggare.Sockor

Jag gillar att sticka sockor också. Tyvärr finns inte så många dokumenterade. Min dotter älskar sockar i olika färger med långa skaft. Hon beställer ständigt nya. Det är jättekul tycker jag. Jag stickar gärna sockor till småbarnen också, det går ju så mycket snabbare. *s*


För det mesta stickar jag klassiska sockor men här har jag gett mig på att sticka hällösa sockar i spiralmönster som sluter väldigt tätt och fint runt foten och formar sig efter användaren. Det tog mig en stund att få till det då det är lätt att tappa räkningen. Stickmarkörer är mycket användbara och underlättar arbetet enormt.
Blöjbyxor/ullbyxor

Vi har använt en hel del tygblöjor till våra pojkar och då faller det sig ganska naturligt för en garnoman att sticka blöjbyxor/ullbyxor till dessa. Det är också ett väldigt roligt och givande pyssel. Man får sätta sin egen prägel på något man har daglig nytta av. Dessutom är jag något av en "ulloman". Jag älskar ull!

Mitt favoritmönster hittar du här (tack och bock). De flesta ullbyxor jag stickat är stickade efter det mönstret.


1 kommentar:

  1. Är ute o letar mönster på en snygg mössa att sticka i julklapp till en kompis. Såg den oversized röd/svarta mössan, jättesnygg! Vart hittade du mönster på den? Maila mig gärna! kattisliden@yahoo.se eller designkatrina@gmail.com

    SvaraRadera