tisdag 18 november 2008

Hällösa sockar

Att sticka hällösa sockar i förskjuten resår sk kabelstickade är enkelt gjort. Dessutom sitter de bra på foten. Det blir samma princip som tubsockar men med struktur. Denna typ av sockar är särskilt bra när man gör sockar till barn då de förlänger användningstiden avsevärt då det inte finns någon häl att växa ur.

Beskrivningen nedan gäller barnsockar. Till en vuxen räknar man enkelt ut maskantal genom att tex använda Barbros utmärkta räknesätt, så här skriver Barbro:

Det går att anpassa mönstret efter vilken storlek som helst och vilken stickfasthet som helst.

Mät runt vristen på din fot (det här är svårt att förklara vad som menas, mät strax framför hälen runt fotdelen, mät inte runt hälen, den lägger vi till utrymme för senare i stickningen) skriv upp hur många centimeter foten är runt om, i mitt fall ser det ut som att det är 24 cm.

Kolla vilken masktäthet du har på det garn du valt. Till exempel 2,6 maskor på en centimeter.

Tag antalet centimeter som foten mäter och multiplicera med det antal maskor du stickar med det aktuella garnet per centimeter. Därefter minskas antalet maskor med
10% för att strumpan ska smita åt bra.

Till exempel kan det bli så här: Min vrist mäter 24 centimeter. Om jag använder Svarta Fårets bomullsflamgarn och stickor 3 så stickar jag 2,6 maskor per centimeter. 24 multiplicerat med 2,6 = 62,4 maskor. Om jag tar bort 10% av 62 maskor
så minskar jag med 6 maskor. 62 – 6 = 56 maskor återstår. Alltså använder jag 56 maskor runt foten för strumpan.
Hällösa sockar

Strumpstickor nr 3 med passande garn

Lägg upp 40 m
Fördela maskorna jämt på de fyra stickorna
Sticka resår i ett par cm (jag gillar en ganska lång resår så jag gör minst 5 cm)

Gå över till att sticka förskjuten resår/kabelsticka på följande vis:

X = rät
- = avig

xx--xx--xx--xx--xx--
xx--xx--xx--xx--xx--
-xx--xx--xx--xx--xx-
-xx--xx--xx--xx--xx-
--xx--xx--xx--xx--xx
--xx--xx--xx--xx--xx
x--xx--xx--xx--xx--x
x--xx--xx--xx--xx--x
xx--xx--xx--xx--xx--
xx--xx--xx--xx--xx--

osv...

Förskjut alltså en maska efter två likadana varv. Sticka till önskad längd (skaft inkl fot).

Ta ihop sockan genom att sticka ihop 2m två och två ett helt varv (20 m kvar). Sticka resårstickning 4 varv. Sticka ihop lika som ovan (10 m kvar). Sticka två varv slätstickning. Ta av och dra tråden igenom resterande maskor. Fäst tråden väl.TIPS! Använd en stickmarkör för att hålla koll på vart varvet börjar. Då vet man vart förskjutningen startar. Det kan vara knepigt att hålla koll annars. I början satt jag med rutat papper och penna för att hålla koll på förskjutningarna och varven. En markör gör att det enda man behöver räkna är varven inför förskjutningarna.

När jag stickar hällösa sockar så föredrar jag att göra dem från tån och upp, dels blir tån snyggare och dels ger det en bättre översikt över skaftlängden och garnåtgången. Beskrivning på uppläggning och ökningar hittar du också hos Barbro. Man kan också göra förskjutningen vart tredje varv istället för vartannat på vuxensockarna om man vill (det gjorde jag på dem jag visade i förra inlägget).

1 kommentar: