tisdag 26 augusti 2008

Systuga framför tv:n

Igår hade jag systuga framför tv:n. Jag bestämde mig för att försöka göra klart några pågående projekt. Jag hade delar utklippta till två thaiväskor som legat ett tag. Efter mycket klurande hur jag skulle lösa några små detaljer så har jag åtminstone gjort klart en av dem.

Resultatet av systugeverksamheten blev en stor thaiväska (med betoning på stor), sydd i återvunnet retrotyg inköpt på Tradera. Tror att båda tygerna varit gardiner men vem bryr sig om sånt! *s* Yttertyget är i ett lite tunnare frottéliknande tyg medan innertyget är ett rejält stadigt bomullstyg.

Inuti har jag gjort två stora fickor och två mindre. Eftersom väskan är så pass stor (bred) så blev den lite sladdrig i kanterna vilket jag löste med att sy resår i "böjarna" mellan axelbandets baser. Blev riktigt bra faktiskt. Jag funderar också på om jag ska bulta i ett par knappar längst ned på axelbandet så man kan knäppa ihop det på hälften utan att få knappen på ett belastande ställe när man bär. Vill man ha väskan hängande på ena axeln är det nästan bättre med smalare rem anser jag därav idén med knappar.

Nu ska jag börja ge mig på väska nummer två. Fast jag ska nog redigera mönsterdelarna lite först och förminska dem. Jag vill ha en mindre variant den här gången. Sen får vi se om jag gör botten annorlunda trots att mitt experiment med avsydda ändar funkade rätt bra när jag väl kom på att jag ville ha "snibbarna" från motsatt håll.

måndag 25 augusti 2008

Jag gjorde det!

Ja, jag gjorde det! Jag tog mig i kragen och bestämde mig för att nu ska jag lära mig magic loop! Sagt och gjort, jag printade ut allt matnyttigt jag kunde hitta och parkerade mig i soffhörnet. Efter en del läsande kände jag mig mer än måttligt förvirrad men beslutade raskt att jag skulle ta det ett steg i taget.

Jag började med att lägga upp maskor för två sockar. Jag bestämde mig för två av den anledningen att det var själva orsaken till varför jag öht ville lära mig detta, att jag skulle kunna sticka två sockar på en gång.

Efter uppläggningen som jag faktiskt fixade utan något större problem så var det då dags att börja sticka. Det gick bra ända till halva första varvet på sockorna, sen då? Där fastnade jag lite och lyckades liksom inte hitta svaret bland mina utprintade beskrivningar heller. Så jag fick gå upp och sätta mig vid datorn och kolla in filmen. Efter en stund trillade polletten ned och jag fattade att jag liksom måste vända hela arbetet för att sedan sticka vidare på andra sidan. Det är lite pyssligt att hålla på att dra stickor och kabel men å andra sidan så är det ju lätt gjort när man väl fattat vad man pysslar med.
Hur som helst så har jag nu två korta sockskaft påbörjade. Jag var tvungen att repa upp första försöket då jag efter en lång stunds stickande insåg att jag gjort fel på ett stället så att resåren blev ojämn, först tänkte jag strunta i det men efter en stunds vidare stickande insåg jag att jag retade mig alldeles för mycket på den där felstickningen så jag repade upp alltihop och började om på nytt. Man får se det som lite extra träning helt enkelt.

Så nu har jag koll på magic loop, det var inte alls så svårt som jag föreställt mig att det skulle vara. Men så är det ju ganska ofta för min del, jag har en tendens att måla fan på väggen om man säger så. *s*
För att lära sig magic loop kan man egentligen bara skriva in "magic loop" i sökrutan i önskat sökverktyg så lär man få upp ett gäng länkar. Men då får man också leta lite innan man hittar de mest informativa länkarna och de som man tycker beskriver det hela enklast. Då kanske man gör som jag, skriver ut en hög med papper som man sen inte har användning av, därför tipsar jag nedan om de tre länkar som jag tyckte var mest informativa och användbara. :-)

Uppläggning (engelska)
Genomförande (svenska)
Film (engelska)

fredag 22 augusti 2008

Garnbestyr och frossa

Det hade ju varit roligare med garnfrossa men så kul var det inte. Feberfrossa handlar det om, jag fick kraftig sådan natten till igår. Det var inte kul! Det resulterade att jag blev hemma liggandes halvdöd på soffan. Den enda ljusglimten i misären är att jag när jag låg där lyckades titta på min senast inköpta film, Stardust. Jag gillade den, men så är jag ju sagofreak också. Där halvlåg jag alltså på soffan med stickningen i högsta hugg och avnjöt en saga full av smaskiga effekter och bra skådisar. Kunde ju varit en riktig sjysst förmiddag om det inte vore för febern, avsaknad av röst, den igensvullna halsen och de ständiga snytningarna.

Stickat har jag gjort massor nu när jag spenderat min tid i soffan med filt över knäna och rykande hett té inom räckhåll. Nu när jag är inne i en sockperiod igen så spanar jag på den där magic loop grejen. Det är bara det att jag är så fruktansvärt dålig på att läsa beskrivningar! Det mesta går snabbt att lära om någon bara visar men när man ska läsa sig till och försöka få till det så blir det värre. Konstigt eg för annars är jag en riktig "läsartyp". Men just mönster har jag en tendens att lyckas krångla till för mig själv. Ja, ja övning ger färdighet. Jag har lyckats googla fram en liten film i ämnet också så förhoppningsvis får jag till det. Men allvarligt talat, jag gillar faktiskt att sticka sockor på det gamla klassiska sättet, men det där med att kunna göra två på en gång är ju lite lockande. Annars föredrar jag strumpstickor framför rundstickor.

Jag ska också försöka förstå mig på det där med att sticka sockar från tån och nedåt, det vore ju inte dumt. Jag har hittat två beskrivningar i Barbros eminenta stickblogg, men det är som sagt det där med att få till det från det skrivna ordet till praktiken. Det är väl bara att sätta igång och träna. Jag skriver ut beskrivningarna nu så får vi se vad det blir av det hela.

måndag 18 augusti 2008

Lite nytt!

I helgen kollapsade vår router. Detta innebar att vi blev internetlösa hela helgen. Riktigt tråkigt men å andra sidan blev det mer tid för stickandet. :-)

Resultat, en halsduk till systerdottern som fyllt år (hoppas bara den är tillräckligt "punkig") och torgvantar åt min egen dotter.


torsdag 7 augusti 2008

Kärlek vid första ögonkastet!

Jag blev ögonblickligt förälskad i en kopp från Indiska. Jag var självklart tvungen att köpa den. Jag dricker ju kopiösa mängder té och då är det trevligt med fina eller roliga koppar/muggar. Denna är vit med snirkligt blommönster i turkosblått, grönt och lila. Lagom stor, inte för liten och inte jättestor utan helt lagom. Idag när jag diskade den så upptäckte jag att det satt en klisterlapp kvar undertill. När jag pillade bort den så blev allting glasklart! Muggen i fråga hette Aquarious, då jag är vattuman så var ju plöstligt den kosmiska aspekten på dragningskraften genast solklar

Jag har tjuvköpt lite färgglatt bomullsgarn på Tradera. Tjuvköpt, var ordet! Jag ska nämligen inte köpa massa garn har jag lovat eftersom jag har ungefär fyra flyttkartonger med garn hemma. Men inte just det här garnet och de här färgerna... Det är så svårt att motstå. Jag ser ju ett nytt kul projekt i varje underbart garn jag ser. Men jag försöker verkligen hålla mig, jag lovar...det gör jag.

Igår kväll förlustade jag mig dessutom i Garntjänst nya katalog, jag är rädd för att det blir en del mönsterinköp. Förhoppningsvis har jag en hel del garn som är användbart annars kanske jag måste köpa lite som passar. Jag är nästan lika fnoskig i mitt mönstersamlande som i garnhamstrandet men mönstren är lite lättare att försvara, de kan ju utgå i sortimentet så jag måste ju. Garn kan man alltid hitta något som passar. Eller hur?!

Nu ska jag ta och hasa mig ned i vardagsrummet och tända en brasa i öppna spisen. Sedan ska jag krypa upp i soffhörnet med en filt, mitt te och virkningen så får vi se hur långt jag kommer idag.Restgarnsprojekt i bomullsgarn