måndag 27 juli 2009

Båtsemester

Vi passade på att ta en liten båtsemester när det två äldre grabbarna bus spenderade en vecka hos mormor och moster.

Vi utgick från vår båtplats ute i Stendörren och puttrade på i stilla mak mot Södertälje. I vanlig ordning så tar allt längre tid än vi tänkt oss så vi kom inte iväg förren tidig eftermiddag. Solen sken så där lite lagom, himlen var blå med fluffiga moln och vattnet var mestadels stilla.

Efter några timmars åkande siktade vi äntligen Södertälje. Även Södertälje har sin beskärda del av storslagna strandvillor och sjönära tomter. Inte den billigare sortens boende direkt men fint är det. Om man bortser från att på andra sidan kanalen ligger diverse gråa och trista industrier så är det riktigt idylliskt.

I Södertälje slussade vi oss över i Mälaren. Strax utanför Södertälje så gjorde vi till för natten vid en av makens jobbarkompisars brygga. Tänk den mannen bor på en båt, en stor stålbåt som han renoverat och snyggat till under flera års tid. Vilket jobb! Där fick vi en lugn kväll. Vi lagade sen middag och tog sedan minibusen och krullis ut på promenad i omgivningarna. Sen var det kaffe/te och läggdags.

Vi vaknade hyfsat tidigt, åt frukost. Tog en kort prommis och sedan kastade vi loss. Mälaren var mestadels lugn och vi hissade till och med segel då vinden var rätt. Vi lallade på in mot Stockholm, vi passerade massor av sevärda byggen på vägen. Jösses vad en del bor fint! Man blir ju aldeles grön av avund!

Då maken är uppväxt på södra sidan av Stockholm så hade han en hel del ställen att peka ut och berätta historer om alla hyss han och hans polare haft för sig där genom åren. Vi passerade bland annat Kungs Hatt, syns på bilden som ett litet sträck med en prick på. Tyvärr hade min kamera laddat ur och mobilen är inte alls lika bra att fota med men det fick duga.

Vi stannade till i Stockholm vid en sjömack/sjökrog och tankade. Lade sedan till så att maken och minibus kunde knalla upp till en närliggande ICA och proviantera lite sånt som vi saknade. Själv väntade jag med krullis i båten. Hade en lugn stund med min bok under tiden. När maken och minibus kom tillbaka hade de handlat det vi behövde + nygrillad kyckling och nybakt ciabatta. Det blev dagens lunch det.

Efter lunchen kastade vi loss och puttrade vidare mot Hammarby där vi skulle slussa ut i Östersjön igen. Här började vädergudarna svika och de mörka molnen hopade sig. Lagom till vi kom ur slussen så började det regna. Upp med kapellet och inomhusåkande ett tag. Synd bara att det blir så sabla instängt och varmt med en gång.

Vi puttrade ut i sakta mak och tittade fascinerat på förbipasserande finlandsbåtar och andra färjor. Jösses vilka otroliga vidunder. Man inser inte deras enorma storlek förren man befinner sig några meter ifrån i en betydligt mindre båt. *ryser*
Vi fortsatte genom Bo kanal och Skurusundet. Där finns det massor av tjusiga och en del mindre tjusiga men storslagna hus att kika på. Vädret fortsatte vara vänligt sinnat och vi slapp mer regn även om det tidvis var mulet.

Efter ett tag verkade det som om vi helt åkt ifrån regnvädret för då klarnade det upp igen. Kapellet öppnades upp och fälldes ned igen. Frisk luft fläktade underbart. Minibusen hade tröttnat på att kika på film i förpiken med sin trogne följeslagare Fred och lagt sig ned och somnat.Då minibusen sov så gott passade vi på att åka lite längre än planerat och fortsatte mot Dalarö och den gästhamn som maken tänkt att vi skulle lägga till vid för natten. Dessvärre så hade vi ett litet glapp i sjökorten just där så vi kom ur kurs och snurrade omrking en stund. Det slutade med att vi tog rygg på en annan båt och hamnade vid en brygga på en båtklubb. Som tur var så var de vänligt sinnade på båtklubben och vi fick ligga där över natten. Tur det för det hade lovats storm till natten.Efter en blåsig natt vaknade vi tidigt. Gungandet hade som tur var lugnat ned sig och vattnet låg blankt och fint. Vi hade haft turen att träffa på ett par som nattade i sin båt en bit längre ned, maken pratade lite med dem och de kom över med sitt sjökort så att maken kunde ta en titt. Dessutom skulle de åt samma håll som vi så de erbjöd oss att haka på dem för att komma på rätt kurs igen. Sagt och gjort, när vi fått i oss frukost så puttrade vi iväg efter seglarna.Så kom vi till slut till Dalarö, det blev ingen gästhamn eftersom vi redan nattat men vi gjorde ett stopp där i alla fall. Vi passade på att rasta hunden och gå i land och kika lite. Vi handlade lite glass och godis på macken, sedan återvände vi till vår båt och åkte vidare. Utanför Dalarö ligger tjusiga Dalarö skans som vi beundrade på håll.

Vi hade lugna vatten mestadels av tiden men strax utanför Landsort blev det mindre kul. Där gungade det så det stod härliga till och ska jag vara ärlig så är jag inte direkt förtjust i det. Bitvis kändes det som om vi skulle kantra och även om maken försäkrade mig om att vi inte skulle göra det så kände jag mig lätt stressad. Inte blev det bättre av att minibusen blev rädd också. Det är inte helt lätt att försöka verka oberörd när man själv känner sig rätt liten. Ännu värre blev det när minibusen mitt i gungandet började kräkas och kräkte ned både mig och sig själv.Som tur var så kom vi in på lugnt vatten igen efter någon timme, snacka om välbehövlig utandning! Vi började så sakteliga se oss omkring efter ett lämpligt ställe att lägga till för natten. Maken ringde och kollade sjö/kustvädret men efter att ha letat en stund så bestämde vi oss för att köra vidare en stund till. Det blir ju mörkt ganska sent än så länge så man kan hålla på ett tag.Snart var vi inne i Trosa skärgård igen och då är det ju inte så långt hem. Eftersom maken hade fått en pårigning av sina kollegor om en avtackning som hade glömt av så bestämde han/vi att vi lika gärna kunde fortsätta ända hem till vår brygga. Vilket vi också gjorde.
1 kommentar:

  1. Vilka härliga bilder - tycker tom en landkrabba som jag.. ;-)

    SvaraRadera