onsdag 20 juli 2011

Det blev visst en filt till

Ja, du läste rätt! Det blev visst en filt till. sengihnampakgigi

Jag vet inte riktigt vad som hände, det bara blev så. Eller? Nä, det är ju inte riktigt sant. Har du någon gång varit med om att du köpt ett garn och sedan inte gillar det rent utseendemässigt? Det var det jag råkade ut för.

Jag är, som ni kanske förstått, ganska förtjust i garn. Speciellt sektionsfärgade garner. Jag älskar självrandande och självmönstrande garner men ibland är det svårt att se hur just det garn man har köpt på sig kommer att bete sig när man väl börjar arbeta med det. Garnet jag använde nu hade kul färger men sektionerna gjorde att det blev en tråkig mix. Ska jag vara ärlig så trodde jag att det skulle se helt annorlunda ut då var färg för sig var fin men det tilltalade mig inte alls. Däremot var det mjukt och mysigt så jag kände att man borde ju faktiskt göra något vettigt av det trots mönstringen.


Det fick bli en filt. senyum

Efter att ha börjat, repat upp, börjat, repat upp, börjat och repat upp så bestämde jag mig för att göra en mormorsrutevariant. Jag virkade sex stycken mormorsrutor som jag satte ihop till en rektangel, sedan fortsatte jag virka stolpgrupper runt om som om det var en stor mormorsruta. På så sätt växte filten lagom både på längden och bredden.Jag virkade tills garnet tog slut och det blev en medelstor filt som passar för ett barn i spjälsängen eller soffan. Filten känns vårig/somrig i färgerna och är vädligt mjuk och skön då garnet är en blandning av bomull och akryl.

Jag har inte blockat den än så jag har inga färdiga mått. När jag var klar med den hade minsteman just somnat i soffan så han fick premiärtesta den direkt.

onsdag 13 juli 2011

Saker man blir glad av

För en tid sedan budade jag hem en väska på Tradera. Det var inte kärlek vid första ögonkastet men jag fann mig själv kikande förstulet på den där väskan då och då så jag lade till den i min minneslista. Auktionen gick ut och ingen budade, jag blev lite smått irriterad att jag missat den men sånt händer.


Efter en tid så kom väskan ut igen. Den här gången åkte den i minneslistan direkt för bevakning av eventuella bud. Ingen budade nu heller. Eftersom jag råkade sitta vid datorn när det var dags för auktionsslut så slängde jag in ett bud under de sista minutrarna och hoppades att ingen skulle buda över och jag vann!

Väskan ifråga är en Oilily. Den är mörkblå med ljust grå detaljer och blommönster i olika färger. Jag fastnade för väskan då den hade många olika färger utan att se allt för skrikig ut vilket gör att den passar till alla mina vagnar och tillbehör. jag måste erkänna att märket hade lite med saken att göra då jag var nyfiken helt enkelt men inte hade lust att betala en halv förmögenhet för en ny.

Efter en tid så kom det ett paket i brevlådan och döm om min förvåning när jag öppnade paketet och tog ut väskan! Den såg inte alls ut som jag förväntat mig, inte alls! Jag ahde förväntat mig en marinblå väska med mönster i dova färger utifrån bilden och i paketet låg en klarblå väska med blommönster i knallfärger. Inte ens modellen såg ut som jag trodde, den var mycket, mycket finare och bättre än vad jag föreställde mig!Jag är verkligen jättenöjd med mitt köp. Färgerna är helt underbara och passar till allt jag har på lager (och mer) vilket gör det hela ännu mer lyckat. Dessutom blir man ju glad bara av att titta på den! Den sorterar jag helt klart in under "saker man blir glad av" på mer än ett sätt!

måndag 11 juli 2011

Gallerfilten är klar

Nu är gallerfilten helt klar. Jag är väldigt nöjd med den. Det är första gången jag gör en gallerfiltsmodell så jag var inte helt hundra på att den skulle bli som jag tänkt mig.

Jag gjorde det enkelt för mig och virkade med stolpar och fasta maskor, ibland ger faktiskt enklast möjliga teknik det bästa resultatet.

Den blev 65 x 85 cm stor och alldeles lagom för minsteman att ha i vagnen nu på sommaren.

Färgerna är mycket finare i verkligheten än på bilden. Bilden jag lade in igår är närmre verkligheten än dagens.

Garnet är verkligen jättetrevligt! Mjukt härligt och lagom tjockt bommulsgarn. Det heter Fresco och kommer från Wisdom Yarns. Rekommenderad virknål var 4,5 men jag använde nr 5.

På bilden ser filten sned ut men det är den taffliga fotografens fel! siulsöndag 10 juli 2011

Filt på väg!

När vi ska ut och långåka brukar jag ta med mig handarbete, jag tycker det är ett perfekt att ta tillfället i akt och få flera timmars samanlagd stick eller virktid. Värmlandsresan var inget undantag, jag slängde ner några härvor garn och en virknål i min respåse på väg ut till bilen. Jag hade ingen direkt plan utan tänkte att jag kommer nog på något.

Garnet jag tog med var ett halvtjockt sektionsfärgat bomullsgarn som jag ropat in på Tradera. Det är sektioner med vitt, orange, brunt och grönt. Lite retrokänsla men ändå ljust och fräscht. Jag tänkte att det skulle bli en utmärkt sommarfilt till terrängvagnen som ju är orange med grön och fin egensydd molndyna. Då jag också har väskor i brunt, orange och grönt så kändes färgerna klockrena.

Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra filten så det började med att jag virkade en bit för att se hur det blev, repade upp, började om, blev inte nöjd igen och så höll det på ungefär halva resan upp. Efter ett tag så kom jag i alla fall fram till att det var en gallerfilt som skulle virkas och började komma igång.

Väl uppe hos svärisarna så insåg jag att mitt ögonmått inte var helt bra, jag hade nämligen glömt måttbandet hemma så jag höftade lite på storleken. När man sitter i en bil så ser saker och ting större ut än de är inser jag nu, filten blev på tok för smal så det var bara att repa upp igen. Gör om gör rätt!

Lånade måttband av svärmor och började om igen. Den här gången hade jag fått upp farten och visste hur jag ville ha det så det gick lite snabbare att komma någon vart. Det blev lite virkat varje kväll och på hela resan hem. Vi kom hem sent på måndagskvällen och då var filten ungefär en decimeter från färdig.

På tisdagskvällen gjorde jag klart det sista och sedan fick filten vila ett par dagar och i fredags så virkade jag klart kanten. Det fick bli enklast möjliga dvs fasta maskor runt hela filten för att ge lite mer stadga.

Nu har jag kommit så långt att den ligger blöt och uppspänd på blockning. Så imorgon är den klar! Då ska jag fota det färdiga resultatet så att jag kan visa upp den. Tills dess får jag lämna er med en sneakpeak, tagen med mobil under hemresan i bilen.måndag 4 juli 2011

Födelsedag i värmlandsskogarna

Hastigt och lustigt blev en värmlandstripp inbokad. Barnens farmor hade stuga åt oss och det är ju alltid uppskattat. Nog för att det är trevligt att bo i farmors gäststuga men det blir trångt och så blir det rätt intensivt för svärföräldrarna som båda är konvalescenter efter allvarligare sjukdomar.

Vi snabbpackade, röjde och gav oss iväg på fredagen. Vi åkte i sakta mak och stannade först för att äta middag i stan och sedan längst vägen för glasspaus, toalettpaus och hundtoalettpaus. Ja ni förstår, all typ av paus man kan behöva ta när man åker med fyra barn mellan 8-1 år och en mindre åkglad hund av medelstorlek.

Eftersom vi kom iväg rätt sen på eftermiddagen och resan tar dryga 6 timmar utan pauser så trodde vi att vi skulle ha en hög sovande barn när vi kom fram. Så var inte fallet! Alla barn var vakna när vi mitt i natten landade vid stugan! Minsteman hade i och för sig sovit en vända under resans gång men vaknat igen. Helt otroligt vilken viljestyrka ungar har!

Väl framme så var det snabbt in i stugan för att bädda sängarna sen var det marsch i säng! Morgonen efter tog vi det lungt, fixade frukost och sedan knallade vi upp till farmor på berget.

Vädret var sådär, varmt men mestadels regn så det blev mest till att vara inne hos farmor på lördagen. Vi tog en ordentlig promenad med jycken och minsteman på eftermiddagen då det var uppehåll ett tag. De större grabbsen gick med farmor och plockade smultron till middagens efterrätt.

På söndagen var det födelsedagsdags! Storbusen fyllde hela 9 år, oj vad stor han blivit under året som gått. Så där nästan tonåring i beteendet och humöret. Inte lätt när det börjar röra sig hormoner i kroppen så smått och man inte vet varför man blir väldigt arg för små saker och ibland tycker att alla sorts lekar som småbrorsorna vill leka är töntiga och för småbarn medan man andra dagar tycker att det är helt okej lekar. Jag tror man brukar kalla det förpubertet eller preeteen för att svänga sig lite med engelska uttryck.

Vår förstfödde son önskade sig en MP3-spelare, rullskridskor, skydd och hjälm vilken han också fick. Hjälmen fick han visserligen av mormor men han fick en. Han fick även en skiva med musik han gillar och en cykeltuta med rejält ljud. Av mormor fick han även en cd/kasettspelare att ha på sitt rum. Han var väldigt nöjd med sina presenter.När vi ätit frukost så gick vi upp till farmor på berget och fortsatte fira. Stor och mellanbus bakade tårta med farmor. Sedan åkte vi allihop ned till sjön där vi grillade korv till lunch och badade. Efter det tog vi en tur till Torsby där vi handlade lite gotter till kvällen. Barnen hade fått varsin slant av farmor som de fick spendera fritt.

När vi kom tillbaka till farmor så åt vi middag och sedan var det tårtdags. Det var tydligen en väldigt god tårta för hela gick åt. Både barnen, farmor, bonusfarfar och pappa åt med god aptit. Själv fick jag hålla mig till osockrade jordgubbar och vispgrädde men det var heller inte dumt.